Velenosi

Op zoek naar goede wijn op Vinitaly 2012 hebben wij met ons team drie dagen lang kilometers rondgelopen, tientallen liters wijn geproefd (en gedronken) en de meest interessante personen ontmoet. Vanaf het begin heeft iedereen in onze groep een bijnaam gekregen: Maestro, Consigliere, Mama en dottore Barolo. Aangekomen bij de stand van Velenosi zijn onze zintuigen verwend door een mooie line-up uit het uitgebreide assortiment,  vergezeld door een van de meest uitgebreide en genereuze proeverijen van salami’s en kazen die we in dagen hebben gegeten. Zoals jullie kunnen zien op de foto is het daarbij niet gebleven, aangezien ook de ietwat gespannen spieren van ‘Consigliere’ meerdere malen zijn gemasseerd door de prima donna van de Italiaanse wijnwereld! Laten we zeggen dat de combinatie van dit alles ons weer enigzins op de benen heeft geholpen zodat wij klaar waren voor de wijnen.

 

Met een combinatie van kwalitatief hoogwaardige wijn en de uitgekiende flair van Italiaanse marketing slaagt dit bedrijf uit de Marken er al jarenlang in om de markt naar zijn hand te zetten. Het zeer ruime assortiment van Velenosi bevat naast een solide basis van klassiekers als Pecorino Offida, Lacrima di Morro, Falerio, Verdicchio dei Castelli di Jesi en Rosso Piceno uiteraard ook enkele prestigieuse cuvées als Ludi en natuurlijk Roggio Filare, een wijn die jaar in jaar uit de hoogste punten wordt toegekend door zowel de Italiaanse als internationale pers. Naast de constante kwaliteit springt vooral ook de authenticiteit van iedere wijn in het oog; wijnmaker Attilio Pagli maakt wijnen uit het boekje voor wat betreft het druivenras en hun herkomst.

Onze aandacht heeft zich met name gevestigd op wijnen die passen binnen ons concept van de Osteria: wijnen van de hoogste kwaliteit, toegangkelijk en tegen een scherpe prijs. De onderstaande wijnen die wij voor jullie hebben geselecteerd zijn thans te bestellen in het restaurant en uiteraard ook verkrijgbaar in de winkel!

Falerio dei Colli Ascolani Vigna Solaria 2011
Deze wijn is gemaakt van laatgeplukte Trebbiano, Pecorino en Passerina druiven, afkomstig van de zonnigste en hoogstgelegen wijngaard van het domein. Een elegante, zacht ronde en door fruit gedomineerde wijn met geuren en smaken die doet denken aan rijpe abrikozen, wittel bloemen en een vleugje mint.

Pecorino Offida DOCG Villa Angela 2011
Deze top-klasse Pecorino uit Offida, een regio die sinds 2011 de hoogste kwaliteitsaanduiding mag dragen van de Italiaanse wijnautoriteiten, is een nieuwe wijn van Velenosi. Zoals een echt goede Pecorino betaamt laat deze wijn een perfecte balans zien tussen rijp fruit (kweeperen), kruiden (tijm en salie) en minerale zuren. Rond en zacht in de mond met een heldere en frisse afdronk. Een super wijn gelet op de prijs!

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC ‘Querciantica’  2011
Ook deze wijn laat alles zien wat je van een Verdicchio verwacht: aroma’s van kruiden, wilde bloemen en groene appel, met een mooie zachte textuur in de mond en een klein bitter amandeltje op de afdronk.

Lacrima di Morro d’Alba Superiore DOC ‘Querciantica’ 2010
Na de introductie in witte wijn hebben wij deze Lacrima geproefd, een wijn die zich meteen positief onderscheidde van de rest van het veld. Lacrima is een autochtoon druivenras uit de Marken, een oude, bijna antieke soort die alleen wordt verbouwd rondom het dorp Morro. Vanwege de enorme diversiteit aan druivenrassen in centraal en zuidelijk Italië is het erg moeilijk de precieze herkomst van Lacrima vast te stellen: zelfs de herkomst van de naam is niet geheel duidelijk, hoewel wordt aangenomen dat Lacrima verwijst naar de ovale vorm van zowel de druif als zijn tros die lijkt op een traan. In ieder geval was het niet alleen de naam die ons aantrok, maar juist de unieke smaak van deze wijn. Het uitgesproken en typische aroma van rozen, aardbeien, kersen en kruiden doet vermoeden dat de wijn ietwat zoet zal smaken. Het tegendeel is waar met zacht en vol fruit dat domineert in de mond, maar dan met finesse en persistentie. Heerlijk kortom.

Rosso Piceno Superiore DOC ‘Il Brecciarolo’ 2009
Il Brecciarolo is gemaakt van Montepulciano en Sangiovese, en dat proef je duidelijk. De Montepulciano druif geeft deze wijn zijn donkere fruit terwijl de Sangiovese hier nog een schepje bovenop doet met zijn kersenzuur. Tel hier nog een korte periode in kleine Franse eikenvaten bij op – beide druiven hebben immers een affiniteit met hout – en het resultaat is een rijke, soepele wijn, vol met fruit, vanille en kruidige tonen.

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter