I Grande Vini di Passopisciaro

Siciliaanse wijnen krijgen de laatste tijd erg veel aandacht van zowel de pers als het publiek, hoewel de charmante wijnen van rondom de Etna ietwat onderbelicht blijven. Onterecht, want in onze ogen behoren de wijnen uit deze streek tot de meest opwindende van geheel Italië! Wie eenmaal kennis met ze heeft gemaakt – zoals met bijvoorbeeld rode Bourgogne, Barolo of Barbaresco – zal onmiddelijk hun unieke en verleidelijke eigenschappen herkennen.

Hoewel er rondom de Etna enkele interessante en heerlijke witte wijnen worden geprocuceerd, is de reputatie van dit gebied gevestigd door de rode wijnen. Ze worden gemaakt van twee veschillende druivenrassen, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. De eerste is het meest aangeplant omdat het DOC-regelement voorschrijft dat rode Etna wijn tenminste 80% Mascalese bevat en maximaal 20% Cappuccio, maar in werkelijkheid zijn deze percentages erg uiteenlopend. De meeste producenten geven de voorkeur aan de body en tannines van Nerello Mascalese; slechts een klein gehalte Nerello Cappuccio wordt toegevoegd voor zijn kleur. Veel rode Etna wijnen zijn dan ook bijna uitsluitend van Nerello Mascalese gemaakt.

 

De meeste wijnstokken zijn aangeplant volgens het Albarello systeem. Hierbij groeit de plant dicht bij de grond waardoor de reflecterende warmte bijdraagt aan de optimale rijping van deze langzaam rijpende druiven; meestal wordt in het midden van oktober geplukt, maar soms kan er pas in november worden geoogst, zoals het geval was in 2001, 2002 en 2003. Veel stokken op de Etna zijn rond de 100 jaar oud – sommigen zelfs 140 jaar – en groeien op vulkanische bodem van zwart lavasteen tussen de 1,000-1,200 meter hoogte. Door de hoge ligging van de wijngaarden en de arbeidsintensieve albarello-stokken is iedere vorm van mechanisatie onmogelijk. Indien hierbij de vaak extreem lage rendementen worden opgeteld is het niet moeilijk te begrijpen waarom de resulterende wijnen meestal duur zijn. Maar wie het genot van deze unieke, sensationeel verfijnde en heerlijke wijnen eenmaal heeft mogen proeven zal dit hoge prijskaartje erg snel zijn vergeten.

Passopiciaro is in 2000 opgericht door de beroemde Italiaanse wijnmaker Andrea Franchetti, eigenaar van het Toscaanse Tenuta di Trenoro. Het aan de noordzijde van de Etna gelegen domein telt 29 hectares waarvan jaarlijks slechts 58,000 flessen worden geproduceerd; Franchetti is dan ook een groot liefhebber van zijn hoog gelegen wijngaarden met oude wijnstokken waar dramatisch lage rendementen ( in enkele gevallen slechts 30hl/ha) worden behaald. De ’standaard’ Passopiciaro – een cuvée van Nerello Mascalese uit verschillende percelen – heeft sinds 2008 gezelschap gekregen van de zogenaamde Contrada Etna wijnen, crus van historische percelen met uiteenlopende ligging en bodemgesteldheid. Deze wijnen worden apart van elkaar – maar op identieke wijze – gevinifieerd teneinde de unieke eigenschappen van hun terroir optimaal tot uitdrukking te laten komen. Verwacht van Passopiciaro wijnen met een unieke combinatie tussen Franchetti’s rijpe, krachtige, en moderne huisstijl en Etna’s verleidelijke elegantie. 

Zoals is te zien op bovenstaande foto zijn de wijngaarden van het domein gelegen op verschillende plaatsen van de vulkaan. In ons assortiment hebben wij de volgende wijnen – in kleine hoeveelheden – op voorraad:

Passopisciaro Chardonnay Guardiola Sicilia IGT 2009 (€ 31.50 incl. BTW)
100% Chardonnay afkomstig uit de Guardiola wijngaard, een perceel met vulkanische bodem gelegen op de noordelijke flank van de Etna op ongeveer 1,100 meter hoogte, direct grenzend aan het Passopisciaro domein. Nadat de druiven met de hand zijn geplukt worden de trossen zacht geperst en in 15 dagen vergist bij een temperatuur van 17° C. De wijn wordt overgeheveld in eiken vaten van 8 tot 40 hl voor malolactische fermentatie en rijping voor een periode van 3 maanden. Een aanvullende rijping van 3 maanden vindt plaats in met glas beklede cementen tanks.

Passopisciaro Sicilia IGT 2006/2007/2008 (€ 58,- incl. BTW)
De standaard Passopisciaro is gemaakt van 100% Nerello Mascalese druiven afkomstig uit vijf percelen gelegen aan de noordzijde van de Etna: Santo Spirito (800m), Moganazzi (500m), Favazza (600m), Feudo di Mezzo (600m) en Malpasso (500m). De wijnstokken zijn tussen de 60-120 jaar oud en leveren een rendement van slechts 44 hl/ha. Fermentatie van 15 dagen in roestvrij stalen tanks; é levage in Frans eiken van groot formaat (30-50 hl) voor een periode van 18 tot 20 maanden. De wijn rijpt nog 3 maanden verder op fles voordat hij op de markt wordt gebracht.

Passopisciaro Contrada Rampante Sicilia IGT 2008 (€ 131,- incl. BTW)
Rampante is wellicht de hoogst gelegen Contrada van de gehele Etna zone; het verbouwen van druiven is hier alleen mogelijk op zeer steile, ommuurde terassen. Passopisciaro bewerkt in deze cru een perceel van 1 hectare Nerello Mascalese. De 80 jaar oude stokken groeien op een bodem die relatief veel zand bevat, resulterend in pure, elegante, relatief lichte maar zeer lang levende wijnen. Alle Contrada wijnen worden op dezelfde wijze gemaakt als de rode Passopisciaro’s, met élevage in groter formaat Frans eiken (15-20 hl) voor 18-20 maanden. De vaak subtiele verschillen in geur en smaak zijn dan ook een resultaat en getrouwe weergave van de verschillende terroirs.

Passopisciaro Contrada Sciarranuova Sicilia IGT 2008 (€ 131,- incl. BTW)
Sciarranuova is – samen met Porcaria en Guardiola – de belangrijkste cru van dit gebied. Passopiciaro bewerkt circa 0.9 hectare Nerello Mascalese op dit perceel. De 80 jaar oude wijnstokken groeien op een strook grond met ‘recente’ (300 jaar oude) lava op grote kiezels – Sciarranuova betekent letterlijk ‘nieuwe lavastroom’. Ook deze wijngaard is gelegen op de noordelijke helling van de Etna, op circa 800 meter hoogte, en geeft vlezige, mannelijke wijnen met veel diepte en complexiteit.

Passopisciaro Contrada Porcaria Sicilia IGT 2008 (€ 154,- incl. BTW)
Passopisciaro bezit 1.3 hectare Nerello Mascalese in deze grote wijngaard. De 80 jaar oude stokken groeien in deze noordelijk gelegen cru op circa 750 meter hoogte, een ideale ligging voor een optimaal aantal zonuren. Porcaria produceert de volle, donkere wijnen met veel complexiteit

“The 2008 Passopisciaro Contrada Porcaria stands apart from the other 2008 single-vineyard bottlings, in its dark, sensual fruit and masculine personality. Sweet menthol, spices and minerals develop in the glass, adding further shades of nuance to this decidedly virile, dark Nerello Mascalese. The finish is rich, dense and totally convincing. Anticipated maturity: 2014-2028.” 
93 POINTS, THE WINE ADVOCATE, ISSUE # 189, JULY 2010

Franchetti Sicilia IGT 2005/2006/2008 (€ 226,- incl. BTW)
Toen Andrea Franchetti het Passopisciaro domein kocht dienden er maar liefst 130 oude en vervallen terrassen in de Guardiola wijngaard te worden gerenoveerd. De roeping van Franchetti was om deze historische akkers weer opnieuw in productie te nemen ten behoeve van andere druivenrassen dan Nerello Mascalese, maar mét behoud van de gracieuze elegantie, zo karakteristiek voor de Etna. De resulterende wijnen zijn niet alleen kenmerkende expressies van de regio maar juist ook van de excentriciteit van Franchetti zelf; het zijn unieke wijnen gemaakt van Petit Verdot (60%) en Cesanese di Affile (40%), modern in stijl met een rijping van twee jaar op nieuwe Franse barriques. Een diepe en donkere wijn met veel bosbessen, tabak en leer van de Romeinse Cesanese, gecombineerd met de kruidigheid en de structuur van Petit Verdot.

Diep donker robijnrood met een intense neus van kersen, rode bosvruchten, pruimen in confituur, drop, vanille, exotische kruiden en chocolade. In de mond toont de wijn veel vol en geconcentreerd fruit, stevige tannines en mooi balancerende zuur. Dit is een krachtige wijn met een aanzienlijk alcoholpercentage maar dan wel zonder enige concessies aan Italiaanse elegantie. Geweldig en uniek.

“The 2005 Franchetti is a much darker, richer wine made from Petit Verdot and Cesanese d’Affile planted at an extreme dense 12,000 plants per hectare. A richly-textured, sumptuous wine, it is loaded with dark cherries, earthiness and liquorice sensations that flow from its opulent frame with notable distinction and class. The estate’s Frachetti bottling could very well turn out to be a new benchmark in the Renaissance of Sicilian wines. It is not to be missed. Anticipated maturity 2008-2020”
95 POINTS, THE WINE ADVOCATE

  • Print
  • Facebook
  • Twitter