Franchetti: un uomo, un enologo e una grande persona

Beste vrienden en amici dell’ osteria, mijn avventura nei gusti gaat door.

Ik heb jullie nog niet eerder een volledig beeld gegeven van wat Andrea  Franchetti voor mij betekent en wat ik de afgelopen jaren van hem heb kunnen zien, proeven en ervaren. Het is namelijk zo dat tussen de eerste collectie schatkisten die ik ben gaan ontdekken tijdens mijn eeuwig groeiend wijnavontuur, de collectie wijnen die Andrea Franchetti zat. Inmiddels heb ik vele wijnen mogen proeven en veel winemakers leren kennen (en dit aantal groeit nog steeds), maar voor deze persoon wil ik graag nog extra jullie aandacht vragen – graag licht ik jullie toe wat het betekent om zo een uniek persoon beter te leren kennen.

 

Bijna iedereen heeft een beeld bij en kent de grote wijnnamen als Gaja, Biondi Santi, Antinori, Frescobaldi, Casanova di Neri, Planeta: alle grote namen die in het “bel paese” bijzondere wijnen maken en de wereld van de Italiaanse enologie hebben laten groeien in hun bekendheid. Maar daarnaast weet bijna niemand over de naam en de wijnen van Andrea Franchetti, zijn Tenuta di Trinoro in Toscane (Bordeaux = Sarteano in Toscane) en zijn Passopisciaro op de Etna, de vulkaan op Sicilië (deze streek wordt overigens gezien als de nieuwe Bourgogne van Europa).

Franchetti, een zeer rijke man afkomstig uit een Umbrische familie, is na zijn studie zijn ideeën over wine making verder gaan ontwikkelen in Bordeaux, daar waar heeft mogen leren wat het is om een kunstenaar van de wijnen te zijn. Volledig verzadigd met al deze kennis, keerde hij terug naar Italie om zijn kennis daar in de praktijk te gaan gebruiken.

Franchetti is een zeer beschaafde man, een man die niet als beroemd beschouwd wil worden en die zich niet op de ‘Olympus’ van de beste wine makers ter wereld wil laten positioneren: gewoon een mooie, simpele en zeker gepassioneerde man. Vorige week heb ik de mogelijkheid  gehad om hem te leren kennen, eerst in Sicilië en vervolgens ook in Toscane. Zaterdag 19 april was ik met mijn lieve Violeta en de allerliefste Juultje bij het dorpje Sarteano, in Val d’ Orcia waar een van de meest bekende wijnen ter wereld gemaakt wordt: de Brunello di Montalcino. Na een uitgebreide wandeltocht in zijn wijngaarden en de kelder waar hij zijn wijnen maakt heb ik kunnen zien, bewonderen en begrijpen waarom deze schatkisten zo bijzonder zijn.

Wijngaarden met een densiteit van 10.000 stokken per hectare, waar een productie per plant van maximaal 300 gr. druiven gewenst is, en waar in diezelfde wijngaarden minimaal  op 20 verschillende momenten tussen eind september en eind oktober de kleine trosjes druiven kieskeurig met de handen geplukt worden. Deze worden vervolgens nog eens 1 voor 1 geselecteerd voordat deze gebruikt kunnen worden om wijn mee te maken.

Oh ja! Niet minder belangrijk om te vertellen; als jij de handen van Andrea Franchetti ziet begrijp je dat deze man elke dag in zijn wijngaarden wandelt en werk aan de perfectie. Wij hebben daar geleerd dat geen enkel trosje geplukt  kan worden zonder dat deze door hem persoonlijk geproefd is, al hangende aan de wijnstok….
Elke perceel van zijn wijngaarden wordt afhankelijk van het plukkingsmoment apart gevinifieerd (alcoholisch gegist) voordat deze, eerst in de barrique eiken hout vaten en vervolgens in de enorme beton vaten, mag blijven rijpen en zich verfijnen.

….. Dit allemaal zorgde bij mij voor een enorme bewondering…..een ontdekking van wat ware passie voor wijn kan betekent!

En de tour gaat door:
Daar in zijn wijnkelder stonden ze dan…..alle verschillende jaartallen van de door hem geproduceerde wijnen: onder andere Le Cupole di Trinoro , Palazzi en de voor hem bijzonderste Tenuta di Trinoro.

Allemaal single blends van wijngaarden, allemaal zeer bijzondere wijnen….en niet minder belangrijk om te vertellen: ik heb ook ontdekt dat in zijn kelder een selectie wijnen bestaat die hij enkel voor zichzelf en voor zijn familie en vrienden heeft gemaakt gedurende de afgelopen 20 jaar, en dat deze nooit in de verkoop zijn geweest of zullen komen! Een uniek moment dus…

Ook uniek is dat mijn kleine Julia een fles van Le Cupole di Trinoro 2012 van 18 liters mag hebben ….. dit unieke stuk (er zijn er maar 8 gebotteld) wordt daar nu dus zorgvuldig bewaard met een gedichtje van Franchetti aan mijn klein kaboutertje)

Wat een bijzondere avventura dei gusti….

Ik ben nu echt klaar om jullie weer meer te kunnen verrassen en verblijden met deze prachtige wijnen in mijn osteria.

Un caro saluto dall’ oste

 

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter