De wijnen van Ca dei Frati

Tijdens onze speurtocht naar wijnen op de grootste wijnvakbeurs ter wereld, Vinitaly in Verona, hebben we de kans gezien een bezoek te brengen aan Ca dei Frati, een producent gevestigd in Sirmione, op het meest zuidelijke puntje aan het Garda meer. Hier bezit de Dal Cero familie ongeveer 110 hectares wijngaarden in de beste delen van de Lugana DOC, een gebied waarvoor Ca dei Frati fungeert als vaandeldrager; hun stijlvolle en elegante wijnen zijn van een dermate hoge kwaliteit dat ze model staan voor de de wijnen uit deze regio.

Turbiana is de belangrijkste druif voor de witte wijnen. Ca dei Frati maakt er drie verschillende wijnstijlen van, al dan niet gerijpt op barrique of aangevuld met cépages als Sauvignon Blanc en Chardonnay. Turbiana geeft normaliter een frisse maar misschien ook een ietwat eenvoudige wijn, maar wordt hier door Ca dei Frati’s geavanceerde wijnmaaktechnieken omgetoverd tot de meest pure, mineraalheldere en bijzondere expressies van deze druif. Mede verantwoordelijk hiervoor is het gepatenteerde, compleet anaerobische vergistingssysteem dat wij tijdens ons bezoek hebben kunnen aanschouwen. In dit systeem komt het most op geen enkel moment in contact met zuurstof, waardoor de unieke smaakeigenschappen van de druif optimaal tot uitdrukking kunnen komen in de wijn. Afhankelijk van de stijl wordt de wijn al dan niet gerijpt in kleine houten vaten, een combinatie van nieuwe en 2 tot 3 jaar oude barriques van zowel Frans als Amerikaans eikenhout. Juist deze uitgekiende en gebalanceerde opvoeding geeft de wijnen de hun zo kenmerkende balans tussen de frisse mineraliteit van bijvoorbeeld de ’I Frati’ enerzijds en de structurelere complexiteit van de ‘Brolettino‘ en ‘Pratto‘ anderzijds.

 

Naast drie witte wijnen maakt Ca dei Frati ook een rose van Gropello, Marzemino, Sangiovese en Barbera. De verschillende componenten worden apart van elkaar vergist in tanks van roestvrij staal waarbij de most voor een korte periode in contact wordt gehouden met de schil voor kleur, body en complixiteit. In dezelfde tanks rijpt de wijn nog verder op zijn eigen gistbezinksel voor een periode van 6 maanden.

Deze licht oranje chiaretto is soepel, fris en zuiver met aromas die doen denken aan kersen, aarbeien en framboos, aan de elegante, kruidige kant van het spectrum. Droog in de mond met een soepele textuur, vitale frisheid en droge afdronk met plezierige ondertonen van appel en bittere amandel. De 2010 ‘Rosa dei Frati’ is een wijn die duidelijk aantoont dat met het juiste terroir – en techniek – volwassen en imponerende rosé kan worden gemaakt. Natuurlijk is hij fantastisch lekker om op zichzelf te drinken als aperitif of als luxe picnic wijn, maar zijn textuur en gewicht maken het een ideale wijn om te combineren met een immens scala aan gerechten zoals bijvoorbeeld kip- of visgerechten, risotto met voorjaarsgroenten of salades met mozzarella en kerstomaatjes.

Last but not least dan uiteraard ook de rode wijn(en). Van Marzimino en Sangiovese, aangevuld met een kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon uit de Ronchedone, Desenzano del Garda La Tür en Desenzano del Garda wijngaarden maakt Ca dei Frati hun – op dit moment – enige rode wijn, ‘Ronchedone’. De combinatie van verschillende druivenrassen afkomstig van uiteenlopende gronden van klei, zand- en kalksteen levert een wijn met een interessant en gelaagd, complex karakter. Na een rijping van 14 maanden in barriques van Frans eiken en 10 maanden op fles toont het bouquet eigenschappen van rijp fruit als zwarte bessen, maraschino kersen, pruimen, chocolade, kruiden en toast.

Het laatste project van Ca dei Frati is – hoe kan het ook anders in deze regio – de produktie van een Amarone della Valpolicella. Na een jarenlange speurtocht naar het meest geschikte terroir (goede wijn wordt immers gemaakt in de wijngaard) is de keuze gevallen op een heuvel met de juiste expositie en een oude, zeer compacte vulkanische bodem; een bodem die nét voldoende input geeft aan de jonge druivenstokken voor de productie van kwalitief hoogwaardig en geconcentreerd fruit. Deze nieuwe wijn zal in gelimiteerde oplage pas eind 2013 op de markt verschijnen, maar zodra wij de hand hebben weten te leggen op enkele exemplaren zullen wij jullie daarover berichten. Uiteraard zijn alle andere wijnen van deze prachtige producent gewoon in de kookwinkel, Osteria of via de Webshop verkrijgbaar!

  • Print
  • Facebook
  • Twitter