Avventura nei gusti del Etna

 

Daar zijn we dan, aan het einde van een prachtig avontuur, mede mogelijk gemaakt door onze passie voor Sicilië en een persoonlijke uitnodiging van Andrea Franchetti. We konden het bijna niet geloven dat deze man, met zijn autoriteit in de wijnwereld, ons graag rond wilde leiden op zijn domein.

Andrea Franchetti wordt onder kenners geroemd om de unieke wijze waarop hij de Franse school heeft gemengd met de Italiaanse, gebruik makend van de diverse authentieke druivensoorten en de condities van de bodem en het weer. Dit doet hij zowel in Toscane als in het gebied van de Etna, om precies te zijn uit het dorp Passopisiaro. 14 april was er een speciaal feest vo

or de Nerello Mascalese druif, die vandaag de dag gebruikt wordt om in het nieuwe Bourgogne van Europa, de Etna-streek, prachtige wijnen te maken. Alle producenten uit het gebied van de Etna laten daar aan elkaar, journalisten en distributeurs hun nieuwe wijnen proeven. Een waar feest en de beste manier om deze streek te proeven.

Maar waarom is dit gebied zo uniek? De Etna is een actieve vulkaan en in de loop van de eeuwen heeft deze vulkaan de grond in het gebied een bijzondere diversiteit geleverd. Dit resulteert in bijzondere eigenschappen van de druivensoorten Nerello Mascalese en de Carricante. Voor de witte druiven houdt dit een een unieke combinatie van mineraliteit en grassigheid in, en voor de rode wijnen de fruitigheid van kersen en bosvruchten gecombineerd met de niet minder belangrijke elegante en lichte hints van kruiden. Een keur van kleinschalige producenten, trotse familiebedrijven die met stokken van gemiddeld 80 jaar oud de wereld nog iets heel moois kunnen laten proeven, mede omdat ze 2 decennia geleden met moderne wijnkennis en samenwerking hun traditie tot perfectie hebben gebracht en vandaag de dag zeer schone en pure wijnen produceren.

Bijna elke wijn betreft een zogenaamde single wineyard production, vandaar ook de veel gemaakte vergelijking met de Bourgogne. De wijngaarden worden apart geoogst, er is veel controle op de rijping en het is belangrijk om te weten dat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zo ’n 20 graden kunnen zijn. Er is een wezenlijk verschil in rijping van de druiven op velden van verschillende hoogten, en afhankelijk van de ligging komen bepaalde smaakkarakteristieken in de druiven naar boven.

Uiteraard zijn de Oste en Frank hier niet alleen naartoe afgereisd om wijnen te proeven en nieuwe vrienden te maken, maar ook wilden ze alle kazen, vleeswaren, patisserie- en streekgerechten proeven en vooral te eten samen met de producenten en iedereen die ons zo enthousiast weer bij anderen weet te introduceren. Het dagprogramma was gevuld – net als de magen aan het einde van een lange dag.

Terug naar onze bijzondere gastheer Andrea Franchetti, die samen met zijn vrouw en een klein team van jonge en gepassioneerde wijnkenners, zoals onze gastvrouw van de dag Letizia, ons in het hart hebben getroffen met hun bijna nederige gastvrijheid maar ook met hun grote kennis van, en liefde voor de producten. Meneer Franchetti was zelf niet te beroerd om ons zijn lievelingsproducten van het lunchbuffet te komen brengen en ondanks de aanwezigheid van diverse belangrijke journalisten en distributeurs, ruim de tijd te nemen om kennis te komen maken en zijn waardering uit te spreken voor het werk van zijn jonge vriend de Oste. Deze unieke man bood nadrukkelijk aan om persoonlijk, op afroep, naar Nederland te komen voor de presentatie van zijn wijnen in Victor Russo’s Osteria; een enorm grote eer! Toen we de volgende dag nog even terugkeerden met een klein cadeau als dank voor zijn gastvrijheid, zat daar het hele team aan tafel en troffen we ze weer gewoon aan het werk om een hele serie samples uit de vaten te proeven. Iedere dag met elkaar aan het werk om constante bijzondere kwaliteit te leveren – dat noemen wij nou vakmanschap.

 

Caro amico dell’ osteria, we kunnen hier nog veel meer over schrijven, maar kom vooral weer bij ons proeven, dan vertellen wij met liefde alle details.

En …. De oste is 19 april in  Toscane, wederom met Franchetti en deze keer met zijn kleine Julia en zijn vrouw Violeta om een nieuwe avventura dei gusti te beleven.

 

Intanto buon appetito,

Un caro saluto,

Victor, jullie Oste & Frank

  • Print
  • Facebook
  • Twitter