Un grande amore van de oste voor een “grande wijn” , een gebied en een producent ….

Nino Negri valtellina chiavennasca e viticoltura eroica

…. En hier een van de meest verrassende en bijzondere exemplaren van Italiaanse wijn…. DE VALTELLINA.
Valtellina is een gebied in de regio Lombardije, en deze staat bekend voor de wijnkenners als een bijzonder wijngebied. Hier in deze schatkist van de natuur wordt met de bijzondere druif Chiavennasca, de kloon van de druif Nebbiolo, de wettelijk beschermde wijn genoemd in Valtellina. Omdat jullie weten dat de Oste alleen voor u op zoek is naar het beste van het beste, heeft hij voor u een selectie gemaakt van bedrijven die de mooiste Valtellina wijnen maken. Here I am om jullie te vertellen over Nino Negri.

De Valtellina wijnmaker en producent Nino Negri geeft de perfecte combinatie van traditie en technologie. Ze investeren constant in de wijngaarden en in de kelder voor de beste resultaten en kwaliteiten. Vandaag bezit de kelder 1500 nieuwe vaten van Franse en Amerikaanse eikenhout en zijn de oude grote vaten vervangen door 100 kleinere voor een betere selectie van de wijnen. Ook de roestvrije stalen vaten en de fermentatievaten zijn recentelijk vervangen en geven de mogelijkheid om nieuwe wijn bereidingsystemen te implementeren. Grote investeringen in de wijngaarden, namelijk 11 van de 31 hectare op het landgoed zijn beplant met een nieuwe selectie van klonen van de Nebbiolo en zijn volgens de nieuwe aanplantsystemen.

Het landgoed werd 100 jaar geleden opgericht en is succesvol door een flinke dosis doorzettingsvermogen en inzicht van generatie op generatie, twee kenmerken die ervoor zorgen dat de wijnen tot hun volle glorie tot stand komen.

Valtellina ligt in het Noorden van het Como meer in de provincie Sondrio. Het wordt beschut tegen de koude noordelijke winden door de prachtige bergketen van de Rhätische Alpen. Het dal, 40 km lang van Oost naar West, wordt de hele dag blootgesteld aan de zon. Het is verdeeld in vier subzones die hun naam geeft aan de verschillende soorten wijnen die hier geproduceerd worden: Grumello, Sassella, Inferno en Valgella. Het grondgebied heeft twee DOCG’s, de in grotere schaal Valtellina Superiore en de Sforzato di Valtellina.

Het gebied wordt gekenmerkt door terrassen, een systeem gebaseerd op droge stenen muren die de teelt van het land mogelijk maken. De terrasvormige wijngaarden op de heuvels zijn duizenden jaren geleden al gebouwd. De zandige zilte bodem behoudt weinig water en is zeer doorlaatbaar. De ondiepe bodem heeft een akkerbouwoppervlakte tussen de 40 en 120cm en het is gebruikelijk om de wortels van de wijnstokken door de spleten van de rotsen te zien komen.

De wijngaarden bevinden zich in een unieke omgeving die veel te bieden heeft, maar vereist veel hard werk, opoffering en passie. De wijnstokken groeien hier op uitzonderlijke terreinen op de berghellingen, ze zijn beschermd tegen de koude noordelijke winden en baden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de zon.

Nino Negri is de eigenaar van 31 hectare grond in het hart van de meest prestigieuze zones van dit zeer belangrijk producerend wijnbouwgebied:

– Sassella: 2 hectare in de subzone, vernoemd naar de plaatselijke kerk

– Grumello: 11 hectare grond, bijzonder goed geschikt voor de productie van kwalitatief hoogwaardige druiven op perfecte hoogte van 450m in het Zuiden

– Inferno: 11 hectare gelegen in het smalle stuk van de vier subzones van Opper-Valtellina, wiens naam te danken is aan de steile helling van het gebied en de hoge temperaturen in de zomer

– Fracia: 7 hectare in het midden van de Valgella subzone.

 

En hier willen graag een afsluiting schrijven en bedanken deze mannen die vandaag de dag zo heroïsch ons deze prachtige wijnen nog laten proeven…..

Beste  Gasten!!

 

la vita e’bella
ODE al BUON VINO

 

Jullie oste!
 

Vini Nino Negri

 

Valtellina Superiore “Vigneto Fracia” Chiavennasca (Nebbiolo) 2008

Geproduceerd met druiven uit de 7 hectare wijngaard die dezelfde naam draagt, deze wijn is een exclusieve Nino Negri. De recente herbeplanting met de rijen “girapoggio” (rijen wijnstokken horizontaal geplant die de vorm van de heuvel volgen) is een innovatie in de wijnbouw in de vallei. Een hoge kwaliteit wijn, deze wordt gemaakt van Nebbiolo (Chiavennasca) druiven, geplukt aan het einde van oktober wanneer ze iets overrijp zijn. Gevinifieerd  op hun huid met korte maceratie, waar ze gedurende 15maanden blijven. Voor ten minste 6maanden in een fles voordat deze wordt verkocht.

 

Sforzato di Valtellina “5 Stelle” Chiavennasca (Nebbiolo) 2007

De Nino Negri’s zeer beroemde vlaggenschip is gemaakt van een selectie van de beste druiven en alleen van de beste jaren: 100% Nebbiolo (Chiavennasca) druiven, met de hand geplukt in de meest geprezen percelen van Valtellina Superiore. Na natuurlijke droging worden ze gedurende drie maanden gevinifieerd op hun huis, met een lange maceratie. Voor 18 maanden vergrijzing in nieuwe Franse eiken barriques gevolgd door 6 maanden lang verdere vergrijzing in de fles.

 

Valtellina Superiore “Sassorosso” Chiavennasca (Nebbiolo) 2008

“Sassorosso” ontleent zijn naam aan de wijngaarden in de subzone van Grumello waaruit de Chiavennasca (de lokale naam voor Nebbiolo) druiven komen. Na vinificatie op hun huid, korte maceratie en een kort verblijf in staal, wordt de nieuwe wijn voor de helft gerijpt in grote 52 en 57 hectoliter vaten van Franse eiken voor gedurende 20 maanden. De andere helft wordt gerijpt in 80 hectoliter vaten van Sloveense eiken.

 

Valtellina Superiore “Grumello” Chiavennasca (Nebbiolo) 2008

De wijngaarden bevinden zich onder de oude Castel Grumello, vallen puur naar de vallei beneden. De aarde in deze zone is erg ondiep en zeer poreus, en de wortels van de wijnstokken klampen zich vast aan de rotsen en absorberen de rijke mineralen die de Grumello kenmerkt. Fermentatie is erg traag, zoals gedicteerd door de Nebbiolo variëteit. De wijn rijpt gedurende 24 maanden in 32 – en 57 hectoliter Franse eiken vaten

 

Valtellina Superiore “Mazèr” Chiavennasca (Nebbiolo) 2008

Mazèr, staat voor “goed, mooi en grootmoedig” in het plaatselijke dialect. Deze wordt geproduceerd uit de beste druiven van de 4 subzones. 20% van de druiven, verzameld met de hand op het einde van september en worden licht gedroogd in loodsen voor 40 dagen. De druiven worden gevinifieerd op de huiden en gerijpt in kleine nieuwe en gebruikte Franse en Amerikaanse eiken vaten voor gedurende 14 maanden. De overige 80% wordt gefermenteerd bij een gecontroleerde temperatuur tussen 26 en 29°C. Na een periode in staal wordt een deel van de wijn gedurende 16 maanden gerijpt in kleine Franse eiken vaten, en de rest voor 22 maanden 32 tot 57 hectoliter Franse vaten.

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter