MURI-GRIES

Een Wine Estate en een Monastery Cellar… Deze abdij bestaat al sinds de 11e eeuw en is vanaf het begin af aan zelfvoorzienend in landbouw, veeteelt en ook wijnbouw. Wat zo uniek is aan de abdij van Muri-Gries is dat deze midden in het centrum staat van Bozen-Bolzano met een wijngaard er omheen, wat een erg mooi plaatje oplevert. En Omdat de Osteria de exclusieve importeur is van Muri-Gries in Nederland en omdat deze bijzondere wijnen pas nog binnen zijn gekomen wil ik jullie graag een kort verhaal vertellen over deze abdij en zijn wijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebouwd door de graven van dit gemeenschap, begonnen als een bolwerk en omgetoverd in een klooster. Van een gotische kerk, in plaats van de toen gebouwde kapel naar een kerk uit de barok. In het jaar 1845 is Muri-Gries ontstaan, de monniken uit Muri die hun Klooster daar moesten verlaten trokken in de abdij in Gries. Een nieuwe fase in de geschiedenis van dit gebouwencomplex, want met hun komst is de productie van de wijnen gestart.

Vandaag de dag is dit klooster in bezit van ongeveer 30 hectare aan wijngaarden, waarbij ongeveer tachtig procent van de rode wijnen geproduceerd worden van de Lagrein. Hun beste Lagrein wijnstokken staan rond het klooster met een middeleeuwse stenen muur hieromheen gebouwd. De rest bevindt zich rondom de stad op het platteland tussen de rivieren in. De gaarden voor de witte druiven bevinden zich langs de Eppan berg.

De kern van het klooster is wel zeker de kelder. Bij binnenkomst voel je traditie en geschiedenis en daarom zijn up-to-date machines en gereedschappen speciaal gemaakt om de authenticiteit van deze kelder uit te drukken. Ook bevinden zich hier grote houten vaten, samen met hoogwaardige stalen tanks om de wijnen in te rijpen. Wat deze verwerking van de wijnen betreft, deze worden door richtlijnen van Muri-Gries nagestreefd. De wijnmakers in deze abdij proberen altijd, door middel van hoge kwaliteitsnormen, de beste wijnen te produceren.

 
 

 

 

 

 

 

De Oste heeft zich laten verrassen door deze wijnen en dat gunnen wij jullie natuurlijk ook van harte… Want zoals hij altijd zegt: “Genieten is een kunst!” En daarom heeft hij een paar pakketten voor u klaargezet van verschillende wijnen met een korting van twintig procent. Bestel en proef maar!

Muri-Gries Pakket Wit: € 46.60
Gewürtztraminer 2012
Pinot Bianco 2012
Pinot Bianco Riserva 2011
Müller Thurgau 2012

Muri-Gries Pakket Rood: € 41,00
Pinot Nero 2012
Pinot Nero Riserva 2011
Lagrein 2012

Muri-Gries Pakket Mix: € 68.10
Gewürtztraminer 2012
Müller Thurgau 2012
Pinot Bianco 2012
Pinot Bianco Riserva 2011
Pinot Nero 2012 Lagrein 2012

  • Print
  • Facebook
  • Twitter