L’autunno e’ alle porte e cio’ segnifica: “Ottobrata!! se caccia , se magna e se beve”

Oktober betekend in Umbrië in het dorp waar ik vandaan kom : ” collescipoli” de Ottobrata een feest met jagers die vanaf 12/10 weer mogen gaan jagen en naar een harde, plezierige dag  samen kunnen genieten van alles dat de jacht dag heeft opgeleverd …

De dag voordat de jacht geopend wordt werkt men gezamenlijk  aan een mega grote soort camping plaats met een enorme vuurplaats om op de dag waarin de jacht weer toegestaan is te kunnen koken, bakken , grillen  of om zich opwarmen of opdrogen ( in oktober kan behoorlijk regenen) Zo genieten  zij  van gevogelte die aan het spit gearomatiseerd wordt met plakjes sinaasappel , laurier bladeren en  wangspek… Een puur smaak avontuur die onder het genot van huisgemaakte rode wijn zich in alle zijn nuances laat ervaren.Jagen, wijn maken , in grote gezelschappen samen zijn en eten is zeker een onmisbare culturele aspect van de mensen … Zeker in Umbrië !Ik ben erg blij om zo opgegroeid te zijn in zo’n  klein dorpje met de bijzondere rijkdom aan cultuur van het leven, eten en het samen zijn .Wellicht ook leuk om te vertellen : Rita de moeder van mijn beste vriend Dino is 74 jaar oud en super gezond, op haar leeftijd jaagt  zij nog steeds!

De week nadat je gejaagd hebt is het vanzelfsprekend dat jij de vruchten van het jagen deelt met jou familie. Dit wordt over het algemeen gedaan door het gezamenlijk eten van polenta. Maar weinig mensen weten hoe dit volgens de traditie gegeten wordt maar: Victor zou Victor niet zijn als hij het jullie kon vertellen en laten beleven! In Italie; als wij zeggen:’wij gaan polenta eten”dan betekend dat dat mama of nonna op ouderwetse manier het gaan bereiden en serveren. In Italië als jij polenta eet zit je met zijn alle aan een lange tafel, de grote pan met polenta wordt geserveerd op een hele grote plank die heet: Spinatoia (een hele grote plank over de gehele lengte van de tafel) daarop wordt de polenta gegoten en op de polenta komt nog een grote pan met heerlijke saus, in dit geval tomaten saus met gevogelte. De bedoeling is dat iedereen van uit dezelfde plank eet! En zo snel mogelijk het vlees bereikt die meestal het schaarste is en vergelijking met de hoeveelheid polenta en saus. De verhouding luid als volgt: 6 personen 10 kilo polenta!!! Ben je benieuwd naar deze traditie kom dan genieten van dit tafereel in de Osteria op 21 en 22 Oktober!! Onbeperkt eten en drinken uiteraard zorgen wij voor een fantastische wijnselectie! Een geheel verzorgde avond voor € 60,- per persoon.

  • Print
  • Facebook
  • Twitter