La Primavera… I fiori, le rose… Le fave e il pecorino

De lente….Het moment van het jaar waarbij wij eigenlijk allemaal even stil zouden moeten staan en genieten van wat Moeder Natuur ons elk jaar opnieuw weer schenkt… Ik kan nooit genoeg krijgen van de geuren van dit seizoen die ons inspireren op zoek te gaan naar nieuwe frisse, zuivere en elegante gerechten. In dit seizoen is het voor mij erg belangrijk om weer contact op te nemen met één van mijn producenten namelijk kaasboederij ´´Fosse Venturi´´ in Emilia Romagna, Het bedrijf dat in mijn ogen dé beste pecorino van Italiè produceert en rijpt: Il pecorino di Fossa. Letterlijk vertaald: De pecorino uit het gat.

In italië is eind 18e eeuw, zoals jullie wel weten, het land in handen gevallen van de Fransen. In deze periode waren de Fransen goed met het wapen, maar wat betreft het jatten van voedsel en wijnen hebben ze een grote zoektocht gehad met “het maak van Italiaantjes”. Kortom om te voorkomen dat ons voedsel gekaapt werd door de Fransen, moesten wij deze verstoppen in diepe gaten in de grond. Nou ja, van een per ongeluk verzonnen manier van voedsel verstoppen, hadden we een nieuwe unieke manier gevonden om de kazen te rijpen!

Deze kaas kan ik één keer per jaar kopen en dit gebeurd in de maand April. De schapen hebben heerlijk kunnen wandelen en genieten van vers gras en bloemen. Dit wandelen en de eetgewoontes bepalen voor het overgrote deel de kwaliteit en hoeveelheid melk die gebruikt kan worden voor het maken van de pecorino di fossa. Op basis van de kwaliteit van de melk (per definitie is de melk in dit seizoen rijk aan proteïne, eiwitten, mineralen en goede vetten) en uiteraard de hoeveelheid kan ik bepalen hoeveel killo kaas wij gaan kopen om te laten rijpen in de fosse.

Wanneer de hoeveelheid kaas bepaald is zorg ik ervoor dat de kazen alleen gerijpt worden in de gaten met nr 6 en nr 21. Daar blijft de kaas rijpen voor 6-7 maanden onder de grond. Medio-eind November komt dit prachtige product dan ook weer naar Nederland. Deze kaas, uniek in zijn genre, rijk van smaak en mineralen, aards, licht pikant, zoutig en zeer intens is een perfecte partner voor het maken van bijzondere gerechten en zeker een belevenis om deze te eten in combinatie met seizoensproducten als: tuinbonen, bosvruchten, frambozen, brandnetels……

Kortom deze kaas moet u één keer in uw leven beproefd hebben, avventura nei gusti…….

  • Print
  • Facebook
  • Twitter