Impariamo a conoscerlo…..

Laten wij het maar ontdekken…. il signor tartufo

In de laatste jaren is dit ingrediënt zeker een van de meest bijzondere, gourmand  en verfijnende producten weten te worden in elke internationale keuken en zeker in de Italiaanse keuken.
Van Valtellina tot zuid Italië maar ook in de oostelijke kant ter wereld of in Griekeland en China is dit ingrediënt te vinden… waar de natuur het verschil maakt worden ook de eigenschappen en kwaliteit bepaald en dus hoe lekkerder en  verfijnder het ingrediënt zal smaken,
Men beredeneerd dat de zwarte truffel uit Norcia ( de winter truffel verkrijgbaar 2 weken in het jaar ) de beste zwarte truffel ter wereld is …
zoals men beredeneerd dat de witte truffel uit Alba in Piemonte de beste ter wereld is…

Ik vindt  dat elk jaar het klimaat de truffels op een dusdanige manier weet te beïnvloeden dat men de truffels uit elke windstreek van Italië zou moeten gaan proeven! Ook vind ik  dat iedereen een keer in zijn leven ook in Acqualagna moet geweest zijn om daar de witte truffel te gaan proeven….

Bekend en gewaardeerd sinds de oudheid, door de vele eeuwen heen is de truffel door verschillende volkeren geassocieerd met bepaalde overtuigingen. Zijn verschijning leek enigszins mysterieus en werd vaak ter discussie gesteld onder de oude beschavingen.

De Babyloniërs waren ervan overtuigd dat de oorsprong van de truffel lag in het zand van de oostelijke woestijn. De Grieken en Romeinen gaven daarintegen toekenning aan de goddelijke eigenschappen. De Griekse historicus Plutarchus geloofde dat de gecombineerde werking van water, vuur en bliksem ervoor zorgen dat er truffels ontstonden, terwijl volgens de Latijnse dichter Juvenal, deze kostbare zwam tot stand komt doordat de koning van de goden een bliksemschicht richtte in de buurt van een eikenboom.

Tijdens de Middeleeuwen is de glorie van de truffel verdwenen. Men veronderstelde dat de truffel dodelijk gif bevatte of zagen het als voedsel voor de heksen. Tijdens de Renaissance kwam de bekendheid van truffel in razend tempo terug. De truffel was de ‘koning van de tafel’ en werd een cultureel/culinair fenomeen.

Tot op de dag van vandaag is de truffel een zeer hoog gewaardeerd product maar wat is de truffel nou precies?

Een truffel is een knolvormige zwam. Zijn sporen groeien onder de grond en worden niet door wind of regen verspreid, maar door insecten en maden. Truffels zijn de vruchten van de zakjeszwam die ongeveer 25 cm onder de grond voorkomt. Ze worden gevonden in gebieden met eiken, populieren, haagbeuken of hazelnootstruiken. Een paddenstoel vormt geen chlorofyl zoals andere planten. Zodat ze aangewezen zijn op andere planten of bomen. Gelukkig hinderen ze hun gastheer niet, maar gaan er een symboise mee aan….

  • Print
  • Facebook
  • Twitter