Il sale dell’adriatico… Een geschenk van de Adriatische Zee

In de wereld van smaken is zout het product dat alles verandert. Het product bestaat al zo lang als water en steen en is noodzakelijk voor ons lichaam. En omdat jullie Oste op vakantie is geweest in Kroatië, heeft hij de kans gehad om kennis te maken met dit tijdloze natuurproduct van Solana Nin, een wereldberoemde zeezout fabrikant. En zoals jullie al kunnen raden komen de zoutvaatjes en –zakken al richting de Osteria… En daarom hier een storie van de Oste van een zeezout smaakavontuur.

“A grain of salt that changes everything.”

Het is bekend dat het toevoegen van zout in de keuken een ware kunstvorm is. Het verandert alles in smaak en is van belang dat dit op het goede moment wordt toegevoegd in de juiste hoeveelheid. De zeezout fabrikant Solana Nin specialiseert zich op het gebied van het produceren van zout op een milieuvriendelijke en duurzame manier. Gelegen aan de oostkust van de Adriatische Zee op een klein eiland in het midden van een lagune presenteert dit bedrijf een waar geschenk van de natuur dat de essentie van smaak tot leven brengt.

Deze zoutziederij is dus zo bijzonder vanwege de bloem van het zout, ook wel “de kaviaar van zout”. Deze verschijnt aan de zeeoppervlak als een dun laagje van zoutvlokken en worden op de eeuwenoude traditionele wijze geoogst. Dit product wordt alleen verkregen in de ideale weersomstandigheden en met een late oogst in een windvrije nacht. Dit is de meest gezonde zout van de hoogste kwaliteit. Het is rijk aan calcium, magnesium en heeft een verhoogde concentratie van jodium en wordt ook vaak voor therapeutische behoeften gebruikt.

Wat erg leuk is om te weten is dat de bron van de zoutziederij al in de Romeinse tijd in gebruik is geweest. Zout was toen vaak de oorzaak van vele oorlogen. Het feit dat de Romeinse legionairs werden betaald in zout is een getuigenis van het belang van zout. Het woord salaris komt uit “salarium”, dat het betalen in zout betekende, in deze tijd had een ons zout dus evenveel waarde als een ons goud. Deze “juwelen” van producten zijn dan ook binnenkort verkrijgbaar in onze winkel, dus weer een reden om langs te komen in de winkel van de met passie geproduceerde producten…

 

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter