IL MONDO DEL CIOCCOLATO: UNA TRADIZIONE DI FAMIGLIA

In 1964 kwam de vader van Guido, Giuseppe Gobino, na zijn jaren lange ervaring in het raffineren van cacao bij het bedrijf als productiemanager. In 1980 werd Giuseppe de eigenaar van het bedrijf waarna ze heel veel research zijn gaan doen in het veld en hebben ze zich gespecialiseerd in voornamelijk lokale producten als Giandujotto en de Gianduja creme.

In de jaren negentig zijn de familie tradities hernieuwd, productie processen zijn aangepakt en vernieuwd maar altijd met respect voor de oude tradities van Torino. Gedurende deze jaren bedacht Guido Gobino voortdurend nieuwe producten, terwijl hij de smaak van de traditionele chocolade wilde verbeteren. Het ´Laboratorio Artigianale del Giandujotto´ was geboren, ontwikkeld om Giandujotto te produceren met de maximale kwaliteitsnormen. De belangrijkste aandachtspunten van dit project was het gebruik van de beste grondstoffen, samen met de goedkeuring van de meest traditionele productieprocessen. Het was de methode genaamd ´extrusion´ die ervoor zorgde dat elke Giandujotto als een druppel werd gemaakt zonder hulp van vormen. Wanneer de Giandujotto geproduceerd worden door middel van extrusie zal je zien dat deze ambachtelijke chocolaatjes unieke meesterwerkjes zijn.

In 2003 is de winkel aan de Via Cagliari compleet gerenoveerd terwijl Guido Gobino steeds meer bekendheid kreeg voor wat betreft zijn chocolade wat bekend stond voor de hoge kwaliteit van de ingrediënten en de unieke producten. In 2008 ontving Guido de ´ The world´s best praline ´ award van de Academy of Chocolate in London voor zijn Cremino met zeezout en extra vergine olijfolie. Vanaf 2009 tot heden ontvangt het bedrijf vele prijzen en awards waaronder Tavoletta d´Oro awards, Academy of Chocolate awards en elk jaar wordt Guido gecertificeerd als ´Maestro del Gusto´.

De klassieke Giandujotto werd geboren in Turijn, in de tweede helft van 1800. Het was een staafvormig chocolaatje waarvan een deel gemaakt met een pasta van pure IGP piemontese hazelnoten. Dit gebeurd als gevolg van onafhankelijkheidsoorlog van het land, dat problemen met het verstrekken van cacao veroorzaakt. Achteraf is dit een hele goede beslissing geweest, een nieuw soort chocolade is geboren in Turijn, vanaf nu de legendarische geboortestad van de Giandujotti.

De ingrediënten die worden gebruikt in de chocolade moeten van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Daarom komen de ingrediënten van over de hele wereld.

In de regio Langhe groeit de wereldwijd zeer gewaardeerde IGP piemonte hazelnoot. Dit is dan ook de enige soort hazelnoot die gebruikt wordt in de producten van Guido Gobino. Deze hazelnoot is heel speciaal en om zeker van de oorsprong te zijn worden alleen de hazelnoten gebruikt die op hun eigen velden of op die van partner boeren geoogst zijn. Na het oogsten en selecteren van de hazelnoten worden deze direct geroosterd in hen laboratorium. Uit Indonesië, midden- en zuid-amerika komen de beste kwaliteiten cacao ter wereld. Logisch dus voor Gobino om zijn cacao van Java, Venezuela, Trinidad, Ecuador en/of Ghana te halen. Het is een uitzonderlijke cacao, zuiver en van zeer hoge kwaliteit. Een kostbaar en fijn kruid dat op voortreffelijke wijze combineert met chocolade is gember. Gember is in feite de wortel van een plant die van oorsprong komt uit Oost-Azië en staat bekend om haar spijsverterings eigenschappen. Guido gaat opzoek in Thailand voor de gember die een geurende en licht bitter smaak zal toevoegen aan de chocolade. Voor het citrusfruit dat gebruikt wordt gaan ze naar de zonnige Siciliaanse kusten waar na jarenlange agrarische traditie de beste citrusvruchten groeien van het Middellandse Zeegebied. Stuk voor stuk kleine meesterwerkjes. Lees meer over de traditie en filosofie van Guido Gobino in het volgende smaakverhaal. Wordt vervolgt!

  • Print
  • Facebook
  • Twitter