IL GUANCIALE

IL GUANCIALE,

 

Zoals velen van jullie weten komt de Oste uit een klein dorp in de regio Umbrie, in het midden van Italie.  De regio bevat, behalve het feit om bekend te staan,  de wereldberoemde zwarte truffel uit Norcia, het  feit dat deze regio ook het groene hart van Italië wordt genoemd, het feit dat deze wellicht de  rijkste regio van Italie is aan een klein dorpje naast al die anderen met verschillende,  unieke en folkloristische identiteit, staat de regio Umbrie ook zeker bekend in  de wereld van de delikenner als de regio waar in Norcia ooit de Norcineria is begonnen.

Norcineria staat bekend voor het maken van vleeswaren en varkensvleesproducten zoals in  geen andere plek ter wereld ooit zo is verzonnen. De technieken en recepten worden van generaties op generaties  doorgegeven en de recept hiervan luidt als volgt:

– Varkensvlees uit de streek, daar gefokt en laten groeien en “opvoeden”

– Respect voor tradities

– Passies voor lekkers

– Een unieke microklimaat waar de vleeswaren in kelders en rijpkamers kunnen hangen en drogen

– Goed zout, peper, rode wijn en knoflook

– En tanto lief amore voor het werk….

Nou hier begint dus het verhaal,  IL GUANCIALE, de wangspek , dit uniek stuk vlees die in de Italiaanse keuken  alles betekend…. Want tja! Iedereen denkt gelijk:

Italiaanse keuken = Extravergine olijfolie…

 

No No

 

Italiaanse keuken betekend varkensvet, wat de basis is om hierin andere kruiden en of ingrediënten te  laten fruiten zodat deze de aromatische elementen kunnen worden van de rijke  smaakvolle regionale keuken. Uiteraard heeft iedere regio van Italie andere producten en technieken voor het maken, drogen en rijpen van  vleeswaren en varkensvleesproducten maar de uniciteit van de vleeswaren en de guanciale  van Norcia zijn als volgt:

In de guanciale zit al de zoete smaak, de zoutige smaak en de smaak van knoflook en er hoeft dus nog erg weinig aan toegevoegd te worden om perfect te genieten van een unieke en pure smaakbeleving.

Oh ja weet je wat, nog een tip…..Eigenlijk 2: Zorg dat jij thuis altijd een stuk guanciale hebt en de swoerd nooit  weggooien.

 

 

En hier as volgt een lievelingsrecept van de Oste:

Sugo all’amatriciana

 

Bucatini met een amatriciana saus en Guanciale affumicato

 

Ingrediënten voor 4 personen:

2 el olijfolie

200 gr “Guanciale affumicato” gerookte wangspek

350gr tomaten gepeld in de soort San Marzano van Prunotto uit onze assortiment

1 rode peper ( fijn gesneden)

1 rode ui ( fijn gesneden)

1 witte ui ( fijn gesneden)

1 teen knoflook (geplateerd)

1 glas rode wijn

Zout en peper

50gr pecorino of Parmezaanse kaas

 

EN de Pasta van Benedetto Cavalieri Bucatini!!!

Verwarm de olie in een braadpan, voeg het spek, de rode ui, de witte ui, de teen knoflook en de ham toe en bak dit 5 minuten op laag vuur tot hij goudbruin is. Voeg de  rode wijn toe en laat deze op hoog vuur uitdampen! Voeg vervolgens de tomaten en de rode peper toe en bak dit nog 10 minuten op matig vuur, roer zo nu en dan.

De saus is klaar! Serveer deze met de bucatini pasta en opdienen met de  geraspte kaas

 

BUON APPETITO!!

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter