Cari amici dell’Osteria buon natale a tutti dal vostro Oste

Il natale Italiano …

In Italie zeggen wij ” Natale Con i tuoi Pasqua Con chi Vuoi ”

Dit betekend , ” kerst met de familie,  Pasen  met wie je wilt”

De Kerst is zeker een van de meest belangrijke festiviteiten in Italie ( zeker ook ter wereld) maar voor Italiaanse mensen is dit het hoog culinaire moment van het jaar.

Een moment om samen met familie te zijn, een moment voor de dames van iedere familie die al ruim 1 maand voor de kerst gezamenlijk  over het menu nadenken en vervolgens overeenkomen  wie kookt wat….

Een hele voorbereiding om de nacht van 24/12 en de lunch van 25/12 niet te kort te laten schieten aan een complete verwennerij ! Maar waarvoor ik echt jullie aandacht wil vragen is:  in mijn stad Terni er een strijd tussen families wordt gestreden over wie de lekkerste panpepato maakt. En u zult zich afvragen wat is panpepata. Dit is een typisch  zoet gerecht uit Terni. Dit wordt gemaakt met een mix van noten, walnoten, amandel, hazelnoten, honing, chocolade,  sucade van vruchten en peper. De traditie wil dat elke familie het recept geheim houd en dit heerlijke product is ook in deze maand hét geschenk die jij meebrengt wanneer jij op bezoek gaat om een fijne kerst en de beste wensen over te brengen.

Umbria de regio van de Norcineria. Vele mensen in Umbria hebben varkens thuis die ze slachten om hun eigen vlees en vleeswaren te maken, tijdens de kerst is het  gebruikelijk om 1 ham of een capocollo of salsicce ingelegd in olie als cadeau te geven aan familie, vrienden en/of dierbaren. Kortom december is een prachtige maand omdat de kerst nadert, liefde,  mooie wensen en geschenken in overvloed en alle mensen hebben weer zin om elkaar te zien, om samen te komen en vooral om samen te genieten.
Elke regio heeft andere bijzondere streek gerechten. En deze worden zeker in deze dagen gegeten. Maar bijzonder om te vertellen is dat voor een land met alleen een regionale keuken toch landelijk gerechten zijn ontstaan waarop iedereen niet kan wachten om ze te eten! Een deze gerechten is:
Lenticchie e salsicce

Zeker het gerecht voor de nacht van oud en nieuw. Ook wel bekend als la notte di san Silvestro. Om 12 uur begint het vuurwerk, de bubbels worden ontkurkt en iedereen wenst elkaar de beste wensen en er wordt om 12 uur s’ nachts linzen en worst gegeten. Waar linzen voor geld staan en worst voor passie en hartstocht.

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter