Bezoek naar Gligora, il produttore di formaggio dell’isola di Pag…

… Un’avventura nei gusti van de Oste in Kroatië

Zachte glooiende heuvels en weilanden met weelderige vruchtbare velden waar de inheemse schapen vrij rondlopen en kunnen eten van een overvloed aan kruidenplantjes. In het hart van het eiland Pag bevindt zich het pittoreske dorp Kolan, waar Sirana Gligora een gerespecteerde naam draagt in de Kroatische zuivelindustrie.

De met passie geproduceerde kazen van Gligora zijn gegarandeerd van hun kwaliteiten en eeuwenoude tradities, die al vier generaties lang door deze familie worden gehanteerd. Ivan, de eigenaar van dit bedrijf, werd in 2003 met de Orde van Saint Fortunat in Paua onderscheiden voor zijn bijdrage aan de kwaliteit van het menselijk leven. En met trots kan hij vertellen over de vele andere prijzen die zijn producten hebben verkregen…

Het eiland waar de rasschapen vrij kunnen rondscharrelen is voorzien van een sterke zomerzon en een droge winterwind, genaamd de Bura. Deze wind brengt het zeezout van de Adriatische Zee met zich mee en zet zich af op de rotsachtige weilanden. Ook eten de inheemse schapen van de lokale plantjes en zij hebben een favoriet, namelijk de Dalmatische salie. Al deze natuurlijke eigenschappen proef je terug in de kazen die zij met liefde voor jullie produceren.

De prijswinnende kaassoort is de Paški Sir, dit is de meest bekende en meest bekroonde van de collectie van Ivan Gligora. De natuur van dit eiland, de ervaringen en passie van vier generaties lang en de rasschapen maken dit één van de beste schapenkazen van de wereld. Het heeft een marmerachtige en korrelige structuur en smelt als het ware in de mond. Maar ook andere prijswinnende kazen zoals de Zigljen en Figurica zijn van hoge kwaliteit. De gemengde melkkazen van koeien- en schapenmelk zijn voorzien van een kruidige smaak die van dit eiland af komt…

Deze unieke kaasproducten zullen binnenkort verschijnen in de Osteria. De Oste heeft zijn smaakpapillen al laten prikkelen en wilt jullie graag verrassen en deze kazen laten proeven, want genieten is een kunst!

  • Print
  • Facebook
  • Twitter