Aspettando l’Autunno sapori burini ma fini una storia di cucina

September betekend  in Italie 3 dingen : Porcini, vijgen en perziken uit Leonforte.

Porcini

Dried mushrooms

De koning der koningen tussen de paddenstoelen het ingrediënt voor een van de lekkerste risotto gerechten.

Een must indien rauw  gegeten en gemarineerd met olie, zout , tijm en peper.

Deze paddenstoelen kunt u vinden in verschillende vormen en maten en behoren allemaal tot de boletus edulis soort. Eigenschappen van deze paddenstoelen: hij groeit in vochtige omgevingen met name in bossen waar het ecosysteem een bepaalde vochtigheidsgraad in de grond heeft en het liefst in de omgeving van bomen zoals, eikenbomen, aciabomen en pijnbomen. De smaak van deze paddenstoelen is zeer bijzonder en bestaat uit licht zoetige tonen met grassigheid en uiteraard aardse tonen. De structuur van de porcini is vlezig met een mooie sappige bite. Kortom een perfecte partner om het te gebruiken voor risotto, pasta, vlees gerechten en natuurlijk niet te vergeten bij gerechten met zoetwater vis!

Ontdek de wereld van de Italiaanse  regionale keuken met dit ingrediënt … Van Valtellina tot Sicilië …

 Vijgen 

fichi-neri-per-insalata

In Italie worden zwarte vijgen pas rijp vanaf begin september …

Dit prachtige product is zoet en aromatisch met een rijke smaakvolle sappigheid … Een perfecte partner in de keuken voor gestoofde vleesgerechten of geproefd in combinatie met een echte zoutige ham zoals de San Daniele ham of de Ham uit Norcia…

Uiteraard is dit ook een fantastisch product voor nagerechten of zoete producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vulling voor een kruimeldeegtaart, brownie of als vulling voor een een chocolade bonbon. En niet te vergeten als ingrediënt om een zoet brood te maken….

Perziken uit Leonforte 

pesche leonforte

Daar waar de natuur zicht heeft willen  laten onderscheiden … In Leonforte een minuscule dorp in de provincie Enna in het binnenland van de regio Sicilië … Daar groeit de gele perzik die in september pas als deze helemaal rijp is , geplukt wordt om een fantastische confituur te maken.

Dit soort perzik is een unieke product in de slow food wereld en groeit alleen in Leonforte .

In mei , na de bloesem  wordt om elke perzik  één per één op de boom en handmatig een zakje gedaan dat ervoor zorgt dat de perziken een per een groeien in een perfecte pure omgeving …

Pas 4 maanden later worden al deze perziken een per een handmatig geplukt en uit de zakjes gehaald om verder verkocht te worden of bewerkt te worden in een jam.

Heerlijk puur , aromatisch niet te zoete smaak … Een echte smaak avontuur!

Daar in Leonforte is er een heel goede vriend van mij Angelo Manna die heerlijke producten maakt met deze bijzonder ingrediënt…

Oh ja, ik kwam daar elke zomer omdat  ook voor mij trots en leuk om te vertellen , de familie van mijn vader komt daar vandaan!

Uiteraard zijn deze fantastische producten deze maand te proeven in de Osteria…

Un caro saluto,

De Oste

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter