Nieuwe Toscaanse Supersterren van Montevertine en Tenuta Di Trinoro

We zijn weer trots dat wij afgelopen week  als eerste in Nederland enkele nieuwe wijnen hebben ontvangen van twee van onze Toscaanse top-producenten: Montevertine (de Pergole Torte 2008)  en  Trinoro (de Cupole di Trinoro 2008 en 2009) . Beide domeinen behoeven voor de kenners wellicht geen toelichting, toch lijkt ons een korte introductie op zijn plaats.

Montevertine

Montervertine is gelegen in het hart van de Chianti Classico heuvels nabij het dorp Radda in Chianti. Sergio Manneti kocht deze Azienda in 1967 en plantte er vrijwel meteen twee hectaren Sangiovese. Na de eerste bemoedigende oogst in 1971 werd besloten om de wijngaarden en productie verder uit te breiden, een proces dat vanaf 2000 onder leiding van Sergio’s zoon Martino succesvol is voortgezet. Momenteel bezit Montevertine 9 wijngaarden met een totale oppervlakte van 19 hectaren. Het merendeel is beplant met Sangiovese afgewisseld met kleine hoeveelheden Canaiolo en Colorino, traditionele Toscaanse druivensoorten die van oudsher worden gebuikt voor het verlenen van kleur, aroma en souplesse aan een cuvée. In het streven naar de hoogste kwaliteit fruit worden de wijngaarden steeds meer op natuurlijke wijze onderhouden; op 1,5 hectare wordt zelfs geexperimenteerd met volledig biologische druiventeelt. Het gemiddelde rendement per hectare wordt ruim beneden de voor Chianti Classico wettelijk vastgelegde maximaal toegestane opbrenst gehouden, niet alleen voor de prestigieuse Le Pergole Torte, maar ook voor de andere wijnen.

De ultieme toewijding aan kwaliteit en traditie komt verder tot uiting in de kelder, waar zo weinig mogelijk wordt gestuurd en ingegrepen. Dat wil zeggen dat de met de hand geplukte druiven langzaam – 25 dagen – zonder gecontroleerde temperatuur worden gefermenteerd in cementen vaten van 150hl, geen gebruik wordt gemaakt van pompen maar uitsluitend door zwaartekracht (zoals bijvoorbeeld het bijvullen van de vaten tijdens de lagering) en de resulterende wijn niet wordt gefilterd voor een optimaal behoud van smaak en karakter. Afhankelijk van de cuvée wordt de wijn voornamelijk gerijpt op groot formaat Slavonisch eiken, waarbij enkel de topcuvée Le Pergole Torte korte tijd wordt opgeslagen in franse Alliers barriques.

In combinatie met het relatief koele micro-klimaat van Radda levert deze werkwijze wijnen op die enige tijd vergen om de expressieve aromatische kant van Sangiovese duidelijk naar voren te laten komen; verwacht van Montevertine echter geen volledig door fruit gedreven rijpheid, maar denk eerder aan geraffineerdere en subtielere tonen zoals bij Pinot Noir of Nebbiolo.

Montevertine Le Pergola Torte 2008
Le Pergole Torte is gemaakt van 100% Sangiovese afkomstig uit de oorspronkelijk in 1968 geplantte wijngaard. De naam refereert aan de thans oude en verwrongen wijnstokken die gemiddeld slechts garant staan voor een opbrengst van 40 hl/ha – ver beneden de maximum voor Chianti Classico toegestane opbrengst van 52.5 hl/ha. De druiven zijn individueel geselecteerd in de wijngaard voordat ze handmatig worden geplukt, geperst en voor 25-30 dagen worden gefermenteerd in cementen vaten. De wijn rijpt 6 maanden in nieuwe Alliers barriques, 18 maanden in 1,600-liter Slavonisch eiken vaten en ten slotte 6 maanden op fles voordat hij op de markt verschijnt.

N.B.
Zeer beperkt verkrijgbaar!
in de kelder van de Osteria zijn verkrijgbaar ook de volgende jaartallen
1997/……. tot 2006/2007/2008
prijzen en beschikbaarheid op aanvraag

Tenuta di Trinoro Andrea Franchetti

Andrea Franchetti is inmiddels een wereldberoemde wijn producent geworden en staat bekend als 1 van de beste 3 enologen ter wereld (naast Michel Rolland en Denis Dubordieux).
In zijn Tenuta di Trinoro heeft hij zich laten inspireren door de krachtigheid die de Toscaanse streek aan wijnen kan geven… maar aangezien Franchetti een fanaat is van experimenten heeft hij ook hier bewonderlijke schatkisten van de enologie weten te maken met druiven die niet echt helemaak Italiaans en/of Toscaans zijn zoals de Petit verdot, de Nero di Troia, de Cesanse d’ affile druif….
Ooit is de Cupole di Trinoro genomineerd geweest als beste wijn van Italie van het jaartal 2004! …
Uiteraard hebben wij deze in onze kelder…. en voor de collectioniste hebben wij ook 1 fles van 18 liter ter beschikking 🙂

N.B.
Zeer beperkt verkrijgbaar!
in de kelder van de Osteria zijn verkrijgbaar de volgende jaartallen van de Cupole di Trinoro
2004/2006/2007/2008
prijzen en beschikbaarheid op aanvraag

en van de Tenuta di Trinoro:
1997 t/m 2009
prijzen en beschikbaarheid op aanvraag

  • Print
  • Facebook
  • Twitter