Complimenti per la serata!

Victor Russo is verhuisd. Waar hij in Katwijk eindeloos in een kringetje bleef rondtollen om zijn vergunningen van de gemeente binnen te krijgen, was dat in Leiden zo gepiept. En daarom verhuisde Victor zijn delicatessen en kookwinkel naar de Vrouwensteeg in Leiden. Haatdragend is een woord dat Victor gelukkig niet kent, want een vriendelijke uitnodiging om een speciale Piemontese avond bij te wonen, kwam zonder problemen in Katwijk terecht.

Met z’n vijven trokken we van de week naar Leiden voor een diner in de osteria. Rammelend van de honger schoven we aan, volledig bereid om de sfeer en smaak van Piemonte op te snuiven. Om dit proces te begeleiden had Victor vriend en wijnproducent Valerio Mondo uitgenodigd, die net zo enthousiast over zijn wijnen vertelde als dat hij ze schonk. Voordat het eerste hapje op tafel kwam, waren er al minimaal drie glazen geleegd.
En dat was de toon voor de rest van de avond. In vertederend Engels op z’n Italiaans ging Valerio van tafel naar tafel, verhalend over druiven, fermentatie, vaten en smaken. “Do you taste it?”
En dan kwam er weer een glas bij. De Piemonteise kazen en vleeswaren, de risotto met porcini paddenstoelen, het rundvlees met wangspek en gebakken paprika’s en het kruimeldeegtaartje bleven moedig drijven op zeker acht fantastische wijnen met prachtige namen zoals: Andreola Prosecco di Valdobbiadene, Cortese dell’ Alto Monferrato en Barbera d’Asti Superiore ‘Vigna del Salice’. Ook de extra stukjes brood konden geen serieuze damwand vormen in de wijnreservoirs die bij de meeste aanwezigen waren ontstaan.

Een gulle hand van schenken en een Bob die stiekem haar volle glazen leegde in de bokalen van de anderen. Het werd een onvergetelijke avond met Victor en Valerio.
Na afloop schoof iedereen licht aangedaan onder de laken. Behalve de Bob. Die wilde het liefst doorrijden naar Italie. Naar Piemonte. Om daar aan de voet van de bergen een lekkere cappuccino te bestellen.

 

 

 

  • Print
  • Facebook
  • Twitter